RESEPI KAMBING BEREMPAH

KAMBING BEREMPAH
Sumber: Majalah Jelita Disember 1997


Bahan-Bahan:
600 gm daging kambing (dihiris nipis)
2 camca besar rempah kari
2 camca besar mayonis
1 camca besar cili giling
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
1 camca besar kicap manis 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
3 camca besar minyak masak
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
125 - 250 ml air
Garam
Gula pasir


Cara:
Perap daging kambing bersama rempah kari, mayonis, cili giling, sos tiram, sos tomato, sos cili, kicap manis dan bawang putih di dalam mangkuk selama empat jam. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang besar bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga ia keperangan. Masukkan daging kambing bersama bahan perap. Kacau di atas api kuat hingga ia garing. Masukkan air, tutup periuk. Tambah air jika perlu. Biar hingga daging empuk. Akhir sekali, masukkan garam dan gula pasir.

Comments

  1. resepi untuk seekor kambing tak ada ke?

    ReplyDelete
  2. terima kasih dgn resepi ni...suami beli daging kambing tetapi blur nak masak cmne...dia x nak masak kari, dh jemu kot dgn kari..t'jumpa resepi ni dan semua bahan ada kt dapur...alhamdulillah...nak cuba utk mkn mlm ni.....terima kasih sekali lagi.....

    ReplyDelete
  3. sedap..dh cuba..terima kasih

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum

Popular Posts