TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Hukum Sembelihan Guna Senjata Api

>> Monday, November 14, 2011

Hukum Aqiqah

Soalan Hukum Sembelihan Menggunakan Senjata Api: Apa hukum seorang yang memburu haiwan dan menembak binatang buruan tetapi haiwan tersebut mati sebelum sempat disembelih? Apakah hukum memakan tersebut, adakah halal atau haram?

Jawapan soalan dan Hukum : Segala amalan bergantung pada niat, jika semasa melepaskan tembakan dan pemburu tersebut berniat untuk berburu dan menyebut nama Allah dan haiwan tersebut mati sebelum disembelih maka hukumnya sah untuk dimakan. Tetapi jika semasa melepaskan tembakan nama Allah dan niat berburu tidak hadir dan haiwan yang ditembak mati sebelum disembelih maka hukum nya bankai dan haram dimakan. Wallahu'alam


blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP