TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Hukum Jual Daging Korban

>> Saturday, November 19, 2011

Assalamu'alaikum Wrmbth, Hukum jual daging korban adalah soalan yang biasa kedengaran apabila tiba raya haji aka aidil adha. Masalah ini biasa muncul kerana lambakan daging korban yang diterima kerana ibadat ini disambut baik oleh umat islam di Malaysia.

hukum aqiqah

Ringkasan Soalan: Fakir miskin menerima agihan daging korban melebihi keperluannya dan jika disimpan lama akan rosak. Maka dia telah menjual daging tersebut samada kepada orang islam atau bukan islam. Apakah hukum jual daging korban ini dari segi syariat? 

Jawapan: Hukum jual daging korban dibolehkan kerana ia telah menjadi miliknya. Tiada masalh menjual kepada orang bukan islam.

Sumber
http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/39836

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP