TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Hukum Aqiqah Dengan Ayam

>> Monday, November 14, 2011

Hukum aqiqah
Adakah aqiqah menggunakan ayam sah?

 

Soalan: Saya ada mendengar bahawa dinegara arab ada orang melaksanakan aqiqah dengan ayam. Apakah hukum aqiqah dengan menggunakan ayam? Jika Hukum aqiqah adalah sah maka berapa ekor perlu disembelih?

Jawapan beserta Hukum: Berdasarkan sumber daripada majoriti kitab fiqh, haiwan berkaki 4 yang halal dimakan sahaja sah dibuat aqiqah. Contoh haiwan ini adalah kambing, lembu dan unta. Hukum aqiqah dan haiwan yang terlibat banyak diterangkan didalam buku yang banyak terdapat dipasaran. Disarankan supaya anda mendapatkannya sebagai rujukan peribadi. 

Sumber
http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/32688

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP