TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Umur Afdhal Buat Aqiqah

>> Sunday, October 30, 2011

Soalan
Umur Afdal Dibuat Aqiqah

-Saya belum pernah dibuat aqiqah oleh ibu bapa saya. Saya nak tahu umur macam saya dikira dah balig h paling afdal buat aqiqah atau kurban. Samakah fadhilatnya di Padang Masyar?
- Haidawati -
Jawapan
-Kurban juga sunat muakad yang merupakan satu tanda pengorbanan kepada Allah berdasarkan sirah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya nabi Allah Ismail. Memandangkan kepada umur eloklah puan melakukan kurban saja. Ingat! Perbuatan ini adalah sunat dan tidak termasuk dalam tergelincir aqidah kita. Yaani dibuat dapat pahala dan meninggalkannya tidak berdosa. Lupakan aqiqah dan eloklah dilakukan korban kerana aqiqah adalah urusan ibubapa kita sedangkan korban adalah pengorbanan kita.

Sumber
http://www.bakit.com.my/bakit/IFrame/7.Ilmiah/1.Soal_dan_Jawab_Agama/3.Ibadah/Persoalan_mengenai_qurban_&_aqiqah.htm

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP