TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

MB Perak mahu isu sembelih lembu bunting diselesai

>> Wednesday, October 5, 2011

MB Perak mahu isu sembelih lembu bunting diselesai Link Asal

27/07/2011 4:51pm
IPOH 27 Julai – Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir hari ini mengarahkan satu pendekatan dicari bagi menyelesaikan isu penyembelihan lembu bunting supaya satu keputusan terbaik dapat dicapai oleh pihak yang berkenaan.

Beliau berkata, perkara itu perlu dilihat dengan lebih terperinci dengan mendengar penjelasan kedua-dua pihak iaitu Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak, penternak dan peniaga daging supaya mereka berpuas hati dengan keputusan yang akan diambil.

“Di peringkat Jabatan Veterinar sudah wujud satu pekeliling yang menyebut tentang larangan menyembelih lembu bunting. 

“Larangan ini bukan sahaja atas nama etika malah atas nama perikemanusiaan namun ada pihak penternak dan penyembelih pula mengatakan mereka tidak tahu mengenai keadaan lembu yang disembelih sama ada bunting atau tidak,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen Kibar Jalur Gemilang peringkat negeri di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas bantahan penternak, pengedar dan penjual daging segar terhadap notis larangan penyembelihan lembu bunting dan masih produktif oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak bagi mengelak unsur kekejaman terhadap haiwan itu serta menjejaskan populasi serta bekalan daging segar pada masa depan. – Bernama

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP