Resepi Kerutuk daging kambing

Assalamualaikum Wrmbth,
Kambing Golek Panggang

(Enak dihidangkan bersama nasi biryani carrot)

Bahan-bahannya:

1/2 kg daging kambing - saya suka gunakan lamb curry pieces
2 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1 inci halia*
2 ulas cili hijau
Rempah penumis - kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih etc
1 cawan serbuk kerutuk ayam/kambing - campur dgn air, jadikan pes
1/2 cawan serbuk biryani ayam/kambing - jadikan pes
6 cm gula melaka
Garam dan serbuk lada hitam sebagai perasa
2 sudu kerisik
3 sudu bwg goreng

Cara-caranya:
Rebus daging selama 1 jam dgn 2 liter air.
Tinggalkan 4 cawan utk memasak nasi biryani.
Kisar bhn bertanda *dan lada hijau.
Ambil periuk lain, tumiskan bhn kisar hingga naik bau. Masukkan rempah penumis. Kacau lagi.
Masukkan pes kerutuk dan biryani. Kacau hingga naik bau.
Masukkan daging dan baki air rebusan.
Kacau sebentar dan biarkan sebentar.
Masukkan gula melaka dan kacau sedikit.
Kemudian apabila sudah hampir masak, masukkan kerisik dan bwg goreng. Kacau dan biarkan hingga kuah memekat. Gunakan api perlahan.
Untuk menghidang, ambil sedikit daging dan kuah, hiaskan dgn bwg goreng dan daun saderi/parsley.
Sesuai dihidangkan bersama nasi biryani carrot dan acar mentah.

LINK ASAL RESEPI INI

Comments

Popular Posts