Varval Kambing


Assalamualaikum wrmbth,

Selamat mencuba

Varval Kambing

Bahan – bahan

* 1/2 kg. daging kambing - tanpa tulang
* 2 labu bawang besar
* 2 biji cili hijau
* Sedikit daun kari
* 3 ulas bawang putih
* 1 labu bawang besar
* 3 sm. halia Ditumbuk halus
* Sedikit cili kering
* 2 sudu besar serbuk cili
* 1 sudu besar tomato sos
* 2 sudu teh serbuk kunyit
* 1 sudu teh biji sawi
* 1 sudu teh serbuk jeera
* Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1.Daging kambing dilumur garam kunyit laluperapkan selama 20 minit.

2.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng daging setengah masak, angkat.

3.Tambahkan minyak lagi dan tumiskan biji sawi, serbuk jeera, bawang besar, daun kari, cili hijau, bahan-bahan yang ditumbuk tadi, cili kering serta serbuk cili.

4.Masukkan pula daging, tomato sos dan terus masak di atas api perlahan hingga daging jadi kering dan warnanya gelap.

Link asal artikel ini di SINI

Comments

Popular Posts