TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Hukum Aqiqah Korban Serentak

>> Sunday, November 6, 2011

Soalan saya tentang Hukum Aqiqah dan Korban serentak pada seekor lembu. Maksudnya, dalam 7 bahagian lembu satu adalah untuk aqiqah dan selebihnya (6 bahagian) korban. Sahkah ibadat tersebut?

Jawapan

Hukum  aqiqah dan korban serentak pada seekor lembu adalah sah. Semasa proses ini, pelaku ibadah ini hendaklah menyerahkan urusan ini kepada penyembelih sebelum binatang disembelih disertai niat kedua-dua pihak sebelum menyembelih. Menurut pendapat ulama daging korban afdhal diberikan mentah manakala daging aqiqah dimasak sebelum diberikan.Wallahu'alam

Sumber:
http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/32838

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP