TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Hukum Aqiqah Berapa Bahagian kambing dan Lembu

>> Sunday, November 6, 2011

Soalan saya begini, saya telah merujuk beberapa ustaz tentang bahagian aqiqah menggunakan kambing atau lembu. Saya keliru kerana ada ustaz mengatakan 2 ekor kambing atau 2 bahagian lembu. Pandangan ustaz lain pula 2 ekor kambing atau 1 bahagian lembu. Jadi, Hukum aqiqah berapa bahagian kambing dan lembu mana satu yang tepat?

Jawapan

Hukum aqiqah berapa bahagian kambing dan lembu adalah seperti berikut,
  1. 2 ekor kambing atau 2 ekor lembu
  2. 1 ekor kambing atau 1 ekor lembu
atau kalau lembu 2 bahagian, 1 ekor kambing atau 1 bahagian sahaja pun
boleh sebab hukumnya sunat.

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP