Kambing Masak Cara Di Mesir
Kambing Masak Cara Di Mesir LINK ASAL | |||
Bahan-Bahan: | |||
500 gm daging kambing (dicuci & dipotong empat) 125 gm minyak sapi 600 ml air 2 jintan manis (direndam & digiling) 2 camca lada sulah | 1 cawan bawang goreng 1 camca gula ½ botol sos tomato ½ tin kecil susu sejat cair Garam secukup rasa Bahan Tumbuk : 6 ulas bawang putih 2 batang lada hijau (jika suka) 2.5 cm halia ½ camca serbuk kunyit 2 camca garam | ||
Cara: | |||
Perasakan daging dengan bahan-bahan tumbuk & perapkan selama 30 minit.Pijarkan minyak sapi atas api yang besar & gorengkan daging hingga garing seluruhnya. Kecilkan api. Campurkan air & didihkan perlahan-lahan selama 20 minit. Masukkan jintan manis. lada sulah,bawang goreng,gula & tomato.Masak hingga kuah menjadi pekat & daging lembut. Masukkan susu & suaikan perasanya. Masak hingga daging empuk & turunkan periuk dari atas api.Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran & acar. | |||
Cadangan Hidangan: | |||
untuk 4 orang saja |
Comments
Post a Comment
Assalamualaikum