Ikut JAIS haramkan logo halal swasta

DIPETIK DARIPADA FAIL ARKIB UTUSAN MALAYSIA : 11/03/2010

Ikut JAIS haramkan logo halal swasta


Oleh NOR SEDEK ISMAIL
pengarang@utusan.com.my


ISU logo halal
bukan perkara baru tetapi ia juga bukan perkara yang boleh dianggap remeh lebih-lebih lagi bagi umat Islam kerana kebersihan makanan amat penting dalam melahirkan insan berpekerti mulia.

Selama ini sudah sering kali diingatkan kepada masyarakat bahawa hanya logo halal dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sahaja diiktiraf bahawa sumber makanan dihidangkan adalah bersih mengikut agama Islam.

Namun terdapat peruntukan dalam Akta Perihal Dagangan 1972 yang menyatakan syarikat-syarikat swasta juga boleh bertindak sebagai ejen untuk mengeluarkan sjil logo halal menyebabkan terdapat pelbagai bentuk sijil halal dilekatkan di premis-premis makanan.

Kelonggaran itu menjadikan masyarakat mudah keliru lebih-lebih lagi kebanyakan gerai medan selera di pusat-pusat membeli belah menampal logo halal yang diperoleh dari syarikat swasta kerana ia senang diperoleh berbanding proses yang terpaksa dilalui jika memohon daripada Jakim.

Namun tindakan JAIS mengharamkan penggunaan logo halal swasta di Selangor pada minggu lalu dilihat satu tindakan yang bijak dan tepat masanya dalam memastikan umat Islam khasnya dapat menikmati hidangan halal mengikut ajaran agama Islam.

Malah masyarakat bukan Islam juga sepatutnya berterima kasih dengan ketegasan tersebut kerana apabila sesuatu kedai mendapat sijil halal Jakim atau JAIS, bermakna premis itu mematuhi tahap kebersihan ditetapkan dari peringkat dapur hingga ke ruang jamuan dan lebih penting lagi sumber makanan dan mininum juga halal.

Arahan itu juga bermakna JAIS adalah jabatan agama negeri yang pertama tidak mengiktiraf logo halal swasta yang berkuasa kuasa pada 5 Februari lalu kerana penggunaannya lebih banyak menimbulkan pencanggahan tentang isu halal demi menarik perhatian pelanggan-pelanggan Islam.

Kegagalan mematuhi arahan itu, pihak- pihak yang didapati bersalah sama ada syarikat swasta atau pengusaha kedai makan boleh didakwa mengikut Seksyen 12(b) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor 1995 yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Sekali pandang tindakan JAIS agak keras kerana para peniaga berhadapan dengan kesukaran untuk mendapatkan sijil halal daripada Jakim.

Tetapi sebenarnya, arahan itu tidak mengejutkan kerana itulah karekter JAIS yang tidak berkompromi dalam menegak dan memperkukuhkan syiar Islam di Selangor.

Berpaksikan pegangan itu, Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi sentiasa meletakkan kepentingan umat Islam mendahului segalanya kerana tanggungjawab yang dipikul terlalu besar walaupun sering kali menerima kritikan termasuk daripada ahli-ahli politik.

Setakat ini selain hebahan media dan penerangan dari masa ke masa, hanya penguatkuasaan yang dapat membantu umat Islam mematuhi ajaran agama suci itu sebaik mungkin.

Tindakan JAIS memecat seorang imam di Masjid Subang Jaya pada tahun lalu juga satu lagi bukti jangan langgar arahan bahawa masjid bukan tempat berpolitik. Apabila ada tindakan sedemikian ia menjadi contoh dan teladan kepada pihak lain bahawa kesucian agama Islam jangan cuba dicemari dengan eleman-eleman untuk memecah belahkan umatnya.

Rakyat Selangor harusnya berasa bangga dengan peranan yang dimainkan oleh JAIS serta Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) kerana dunia semakin bebas menyebabkan jika tiada badan pemantau anasir luar yang sentiasa mencari peluang untuk melemahkan umat Islam lebih mudah berbuat demikian.

Penulis ialah Ketua Biro Utusan Malaysia Selangor.

Comments

Popular Posts