TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Hukum Aqiqah Kambing Salin Gigi

>> Monday, October 31, 2011

Soalan

Saya penternak kambing ingin membeli kambing import untuk aqiqah. Penjual mengatakan cukup syarat aqiqah iaitu telah bersalin gigi dan lain-lain. Jika kambing belum berusia 2 tahun tetapi sudah bersalin gigi, apa hukum aqiqah untuk kambing yang sudah bersalin gigi tetapi belum berusia 2 tahun?

Ringkasan Jawapan

Menurut jumhur ulama (Majoriti ulama) kambing yang berusia 2 tahun atau telah bersalin gigi sah untuk ibadat aqiqah. Jadi hukum menggunakan kambing tersebut untuk aqiqah adalah sah.

Sumber
http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/33657

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP