Resepi Kambing :Asam Pedas Tulang Kambing

Assalamualaikum Wrmbth,

Selamat mencuba resepi Asam Pedas Tulang Kambing. Sumber Mesra.net


Asam Pedas Tulang Kambing
 
BAHAN A:
1kg tulang lembu/kambing

BAHAN B:
cili kering 10 tangkai (ikut citarasa)
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
sedikit belacan

BAHAN C :
3 batang serai dibakar dan ketuk
1 inci lengkuas dibakar dan ketuk
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)

CARA
1. Rebus tulang kambing sehingga empuk dan ketepikan.
2. Kisar bahan2 B sehingga halus.
3. Panaskan minyak, masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik baunya.
4. Masukkan bahan B; goreng garing .
5. Apabila sudah garing, masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati.
6. Masukkan air asam jawa dan semangkuk air, garam, kerisik dan bahan perasa.
7. Angkat setelah mendidih .
8. Masukkan daun limau purut (ikut citarasa anda).

NOTA

Hidangan boleh dimakan bersama sama nasi putih, ikan kering dan sambal belacan. Ianya juga boleh dicicah bersama roti.

Comments

Popular Posts