TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Kambing aqiqah atau Qurban dulu?

>> Sunday, February 6, 2011

Assalamualaikum Wrmbth,

Aqiqah dahulu kemudian korban

SAYA memohon pendapat mengenai korban. Saya, suami dan tiga orang anak saya belum lagi buat aqiqah semasa waktu kecil. Bolehkah saya terus niat untuk buat korban tanpa aqiqah dahulu?

JAWAPAN:

Kedua-dua perkara tersebut adalah merupakan sunat mu'akad. Panel menasihatkan saudara supaya terlebih dahulu melaksanakan aqiqah dan baru disusuli dengan korban.

Jika saudara berhajat untuk melaksanakan kewajipan tersebut pada tahun ini, maka bolehlah berbuat demikian tetapi dengan melaksanakan aqiqah terlebih dahulu dan terus disusuli ibadat korban walaupun dalam masa yang sama.

Sumber Artikel http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1029&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_03.htm

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP