TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Ubatan Asas Ternak Kambing

>> Monday, January 24, 2011

Assalamualaikum Wrmbth,

Hari ini, saya akan berkongsi serba sedikit ubat-ubatan yang perlu ada dikandang untuk merawat penyakait-penyakit kambing.

Ubat-ubatan Asas

Senarai 8 ubat di bawah merupakan hasil pengalaman dan pembacaan saya diinternet. Berikut adalah ubat yang wajib untuk penternak kambing:

1. Ubat luka - Iodin (untuk luka-luka biasa), Prosanex (untuk luka-luka berulat)
2. Antibiotik
3. Ubat cacing 3-serangkai (cacing, kutu, kurap) samaada suntikan atau sapuan pada kulit
4. Ubat cacing oral (dalm bentuk 'emulsion' berwarna putih)
5. Ubat ceret beret - Scourban Plus
6. Ubat anticoccidiosis yang merupakan cecair campuran sulphur dan lain-lain, umpamanya "sulphaquinoxaline" serta lain-lain (untuk membunuh protozoa coccidiosis)
7. Ubat puru
8. Vaksin 'anti-pasteurellosis' (untuk elakkan risiko dijangkiti pneumonia)

Harus diingat bahawa cacing biasa merayap pada rumput dan akan berpindah ke dalam perut kambing yang memakannya. Dari itu rumput yang sudah dipotong sebaik-baiknya dibiarkan untuk beberapa ketika di bawah cahaya matahari untuk menghalau cacing keluar dari timbunan rumput.

Info ini saya ambil seedikit sebanyak dari LINK INI

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP