TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Petua Mengetahui Umur Kambing

>> Wednesday, January 5, 2011

Assalamualaikum Wrmbth,

Petua Mengetahui Umur Kambing

Bagaimana cara mengetahui umur kambing? Seperti manusia, kambing juga mengalami penukaran gigi susu ke gigi dewasa. Melalui cara inilah umur kambing dapat diagak. Ini adalah panduan umum sahaja kerana terdapat juga keadaan dimana kambing yang bersalin gigi awal atau lambat dari panduan ini.

Untuk membantu anda menduga umur kambing:

1. Belum ada gigi tetap – kurang dari 1 tahun
2. Ada sepasang gigi tetap – 1 – 2 tahun
3. Ada 2 pasang gigi tetap – 2 – 3 tahun
4. Ada 3 pasang gigi tetap – 3 – 4 tahun
5. Ada 4 pasang gigi tetap – 4 – 5 tahun
6. Gigi tetap haus – 5 tahun keatas

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP