Kerisik Daging Kambing

Assalamualaikum Wrmbth,

Selamat mencuba Kerisik Daging Kambing

BAHAN-BAHAN UNTUK DAGING
1) Daging Kambing (500g)
2) Bawang Merah (6 ulas)
3) Bawang Putih (2 ulas)
4) Buah Pala (1/2 biji)
5) Halia (1 inci)
6) Serbuk Lada Putih (sedikit)

BAHAN-BAHAN UNTUK KERISIK
1) Kelapa Parut - digoreng (1 cawan)
2) Bawang Merah (5 ulas)
3) Bawang Putih (1 ulas)
4) Gula Melaka - diparut (1/2 cawan)
5) Serbuk Ketumbar (1 sudu kecil)
6) Air Asam Jawa (2 sudu kecil)
7) Garam (sedikit)

Cara Memasak
Menggoreng kerisiknya,

Tumbuk hancur bawang putih dan bawang merah. Campurkan garam dan serbuk ketumbar.

Tumis bahan ditumbuk hingga wangi.

Masukkan gula melaka dan air asam jawa. Kacau seketika.

Masukkan kelapa goreng. (Guna kelapa muda untuk membuat kelapa goreng supaya lebih enak)

Biar sebati dan ketepikan.

Memasak dagingnya,

Potong kecil daging kambing.

Tmbuk hancur semua bahan lain untuk daging.

Tumis bahan ditumbuk hingga naik bau.

Masukkan serbuk lada putih dan daging kambing. Campurkan sedikit air dan tutup kuali.

Apabila daging empuk dan airnya kering, masukkan kerisik tadi. Gaul sebati.

Kerisik daging kambing sesuai dimakan menggantikan serunding.

Comments

Popular Posts