Rusuk Kambing Panggang


Assalamualaikum wrmbth,

Mari mencuba resepi baru. Adakah anda tahu, daging dicelah tulang merupakan daging yang paling enak kerana mempunyai rasa yang manis dan lembut. Disini saya kongsikan resepi memasak daging dibahagian rusuk kambing.

Rusuk Kambing Panggang

Bahan – bahan

* 250 gm rusuk kambing muda
* 1 batang karot
* 3 kuntum bunga kobis
* 3 kuntum brokoli
* 3 keping kacang sepat
* 1 batang zuchini
* 2 helai bunga daun bawang
* 2 biji kentang
* sedikit mentega untuk menumis


* 2 sudu serbuk roti
* 1/2 sudu teh rempah Rosemary
* 1/2 sudu teh rempah Oregano
* 1/2 sudu teh rempah Thyme
* 1/2 sudu teh tempah Marjoram
* 1/2 sudu teh lada sulah
* 1/2 sudu teh garam
* 1/2 sudu teh paprika

Cara-cara

1.Taburkan garam, lada sulah dan paprika pada tulang rusuk yang telah dibersihkan. Panggangkan tulang rusuk ini hingga masak.

2. Campurkan serbuk roti dengan rempah Rosemary, Oregano, Thyme, Marjoram, garam dan lada sulah. Kemudian taburkan campuran rempah ini ke atas tulang rusuk hingga rata.

3.Sayur-sayuran segar di potong ikut citarasa dan ditoskan. Cairkan mentega dan tumiskan sayur-sayuran sehingga separuh masak. Susunkan di dalam pinggan bersama tulang rusuk tadi.

Selamat mencuba. Link asal resepi ini di SINI

Comments

Popular Posts