TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Bela Kambing?

>> Wednesday, November 24, 2010

Assalamualaikum wrmbth :)Semua bidang mempunyai cabaran masing-masing. Apa yang paling penting.. kesabaran dan kerja keras yang istiqamah (berterusan) dan selebihnya tawakal kepada Allah.

Bagi mereka yang berminat dengan bidang penternakan (bela) kambing ini. Anda dinasihatkan merenung kembali perkara dibawah:

1) Kenapa anda hendak membela kambing? Minat mendalam atau terikut-ikut kawan
2) Ada kawan atau ahli keluarga yang pernah menternak kambing atau doktor veterinar? Kalau ada senang nak tanya bila masalah tiba
3) Modal anda dari duit titik peluh sendiri atau pinjaman bank? Seboleh-bolehnya, mulakan perniagaan kecil-kecilan dulu.. jangan meminjam lebih-lebih lagi dari bank kerana pulangan yang lambat
4) Anda sebenarnya berminat berniaga atau menternak? Kalau berniaga, lebih baik anda fokus pada trading.. Menternak perlukan masa, tenaga dan kesungguhan
5) Sudah pergi kursus penternakan? Kalau belum, daftarlah kursus sembelihan yang melibatkan praktikal atau amali. Kursus yang pendek dan menekankan teori sahaja tidak disarankan.
6) Anda minat membaca? Beli banyak buku rujukan tentang penjagaan kambing
7) Sudah melawat jabatan perkhidmatan veterinar terdekat? Boleh melawat dan dapat khidmat nasihat mereka
8) Anda tenaga kerja tambahan jika berlaku kecemasan? Kambing tetap perlu jagaan semasa anda balik kampung bercuti raya dan sebagainya
9) Sudah ada wang simpanan kecemasan? Ekoran dari pulangan modal yang lambat.. anda perlu mempunyai cara tambahan untuk menanggung kos operasi.

Itulah sedikit sebanyak soalan yang anda perlu tanya sendiri sebelum menceburi bidang ini. Selamat maju jaya

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP