TAK JUMPA APA YANG DICARI? ISI CARIAN DIBAWAH ATAU KLIK IKON DITEPI HUBUNGI 0192653791

Kambing Halal: Sembelihan Yang Halal dan Haram

>> Wednesday, June 9, 2010

Assalamualaikum wrmbth,

Sempena cuti sekolah ini, sudah tentu banyak ahli keluarga dan sahabat handai yang mengadakan kenduri-kendara. Bagi ibubapa yang berhajat menyembelih lembu dan kambing melaksanakan ibadah aqiqah, tidak salah rasanya mengulangkaji syarat-syarat perlaksanaan ibadah ini lebih-lebih lagi bagi mereka yang ingin menyembelih sendiri kambing dan lembu tersebut. Berikut adalah rukun penyembelihan:

kambing golek dan Panggang

1. Orang yang menyembelih (kambing dan sebagainya) MESTILAH beragama islam yang mumaiyiz ataupun ahli kitab (Nasrani @ yahudi)barulah halal sembelihan tersebut. (Haram memakan sembelihan penganut agama lain). Individu yang menyembelih haruslah pula:
a) Berfikiran waras (iaitu tidak gila)
b) Bukan didalam ihram ihram haji (Untuk kes menyembelih binatang buruan)

2. Termasuk didalam kategori binatang yang halal dimakan oleh islam

Anda boleh merujuk informasi tambahan tentang ibadah aqiqah dan korban di link berikut:

http://kambinghalal.blogspot.com

dan

http://kambinghalal.blogspot.com/p/info-korban.html

INGAT.. mencari yang halal itu fardu bagi orang islam. JZKK

blog comments powered by Disqus

About This Blog

Lorem Ipsum

Disclaimer (Penafian)


Sebarang pihak yang minat menerbitkan semula artikel didalam http://kambinghalal.blogspot.com hendaklah mendapat kebenaran bertulis (Emel atau telefon) dari Pemilik blog ini atau ahli lembaga pengarahnya sebelum meletakkannya di laman mereka.

Artikel yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan keadaan semasa ia ditulis. Keadaan yang sama mungkin tidak berlaku selepas artikel diterbitkan.

Sebarang komen dari pembaca hendaklah disertai nama sebenar dan emel mereka. Pembaca yang tidak mematuhi perkara ini tidak akan diterbitkan. Sebarang Artikel yang diambil tanpa kebenaran dan tidak menyalin kembali pernyataan ini tidak mendapat izin dari kami tidak berhak membawa isu kemuka pengadilan dan tidak akan bertanggunjawab atas sebarang implikasi.

Wallahua'lam  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP